10 Filmle Türk Sinemasında "Köylü"


Başlığı "Mutlaka izlenmesi gereken 10 Türk filmi" diye atmak biraz klişe olacaktı o yüzden biraz daha ciddi bir başlık kullanmak istedim. Eski Türk filmlerine karşı acayip bir ilgim var. En izleyenmeni bile alır kahvemi çekirdeğimi büyük bir merakla izlerim. Bazen dramlara kahkahalarla güldüğüm oluyor ama neylersin o da yönetmenle senaristin suçu.
Bugün gerçekten çok sevdiğim 10 filmi paylaşmak istiyorum. Başlıkta da belirttiğim gibi köylüyü anlatan köy filmlerinden oluşuyor bu 10 film.

1-Susuz Yaz

1963 yapımı film Necati Cumalı'nın aynı isimli öyküsünden uyarlama. Yönetmenliğini ve Senaristliğini Metin Erksan yapmış. Hülya Koçyiğit bu filmde ilk oyunculuk tecrübesini yaşıyor. Erol Taş ise baya filinta. Kitabı da okumuş biri olarak şöyle söyleyeyim ben bu filmde Erol Taş'a çok güldüm. Kitap o dönem köylünün çektiği sıkıntılara ve her zamanki gibi gücü elinde bulundurana boyun eğip eğmeme ikilemini anlatsa da film tam olarak Erol Taş show olmuş.
Martin Scorsese bile film ile ilgili görüşlerini bildirdi yakın zamanda. Gerçi onun filmi pek anladığını düşünmüyorum.Yani hala izlemediyseniz mutlaka izleyin.

2-Katırcılar 

1987 Şerif gören filmi. Katırlarıyla şehre kaçak yollardan mal taşıyan 3 katırcının hikayesini izliyoruz bu kez. Olaya gazeteci bir kadının dahil olması ile işler ilginç bir hal alıyor. Kadir İnanır, Halil Ergün ve Ayşegül Aldinç başrolleri paylaşmış. Karlı filmleri sevenler için es geçilemeyecek bir yapıt.

3- Hazal

1979 yapımı Ali Özgentürk filmi. Hazal rolünde izlediğimiz Türkan Şoray yine efsane. Filmin konusuna gelirsek, kocası ölen Hazal töre gereği kocasının 10 yaşındaki kardeşi ile evlendiriliyor. Film gerçekten ağır dram. Hem töre hem de filmde çok açıkça ifade edilmese de tarikat tarzı bir yapının etkisi altındaki köylünün elini her zaman ki gibi kadın üstünden temizlemesi anlatılıyor. Türkan Şoray'a Talat Bulut eşlik etmiş. Film Ali Özgentürk'ün ilk uzun metrajlı filmi ve bir çok uluslararası film festivalinden ödülle dönmüş.

4- Yol


1982 Yapımı Yılmaz Güney filmi. Yol filmi sinemamızın başyapıtlarından biri olduğu için anlatmaya gerek duymuyorum. Zaten herkes izlemiştir. Ama böyle bir liste yapıp 5 farklı karakteri köylerine yollayan bir filmi eklemezsem olmazdı.

5-Yılanların Öcü 
1985 yapımı Şerif Gören filmi. Fİlm Fakir Baykurt'un romanından uyarlama ve hatta ilk uyarlama değil. Metin Erksan'ın 1962'de çektiği Aliye Rona'lı bir uyarlaması mevcut. Dilerseniz onu da izleyebilirsiniz ama benim bu versiyonu listeye almamdaki sebep Fatma Girik. Köylü kadını Türkan Şoray mı yoksa Fatma Girik mi daha iyi oynar ikilemine her zaman düşerim. İşte bu filmde Fatma Girik Irazca ana rolü ile almış yürümüş. Filmin o meşhur müziği Arif Sağ'a ait. Fatma Girik'e Kadir İnanır Nur Sürer Erdal Özyağcılar gibi efsane isimler eşlik ediyor.
Filmle ilgili küçük bir not ekleyeyim. Köye atlı bir doktor geliyor ve bir genç kız o doktoru melul melul izliyor. O kızın filmden haberi yokmuş. Film ekibi bunu anlayınca kızı doktorlu sahnelerde gizliden çekmişler.

6- Züğürt Ağa

1985 yapımı Nesli Çölgeçen filmi. Bütün kötü şeyler köylünün başına gelmeyecek ya bu sefer de bir ağanın başına gelenleri izliyoruz. Ama "kalbi güzel" bir ağanın. Eh bundan sebep yaşadıkları bizi biraz üzüyor. Başrolde ağa dendi mi ilk akla gelen isim Türk sinemasının en büyük oyuncularından Şener Şen var. Ona Füsun Demirel Erdal Özyağcılar gibi usta isimler eşlik ediyor.

7-Derman 


1983 Şerif Gören filmi. Derman yine kar esaretine doyduğumuz bir film. Köylerine gelen ebe ( Hülya Koçyiğit) ile sevinen köylülerin sevinci pek uzun sürmüyor. İçlerinden birinin ebeye sevdalanması ile işler çığrından çıkıyor. Köy hayatına yabancı birinin neler yaşayacağı ile ilgili de fikir veren filmde Hülya Koçyiğit'e Tarık Akan ve Talat Bulut eşlik etmiş.

8-Kibar Feyzo
1978 yapımı Atıf Yılmaz filmi. Kibar Feyzo'yu izlemeyen kişi sayısı  bir elin parmaklarını geçmez herhalde. Hatta çoğu repliğini ezbere bilir yeri geldi mi günlük hayatta çekinmeden kullanırız. O kadar bizimdir bu film. Anlatmaya çok lüzum görmüyorum ama bu listeye girmeye kafadan hak kazanıyor elbette.

9- Kurbağalar 

1985 yapımı Şerif Gören filmi. Film biraz alışık olmadığımız bir konuyu işliyor. Kurbağa toplayarak geçimi sağlayan insanları ve bunların arasında kocası öldürülen Elmas'ı. Filmin insanın zihnine kazınan bir çok sahnesi var. Bunun dışında köy yerinde dul kalmış kadına nasıl bakıldığı da başarılı şekilde anlatılmış. Hülya Koçyiğit'e Talat Bulut eşlik etmiş.

10- Sultan Gelin 
1973 yapımı Halit Refiğ filmi. Bu film konu bakımından her ne kadar Hazal filmiyle benzerlik gösterse de burada töreye ve kaderine razı bir kadını izliyoruz. Gerdek gecesi hasta kocası ölünce töre gereği kocasının kardeşi ile evlendirilir ama kocasının kardeşi 5 yaşındadır. Böylelikle Sultan Gelin kendisine kocalık edecek çocuğu büyütmeye başlar.
Türkan Şoray'ın tek başına sırtlayıp götürdüğü bir film olmuş.

Yorumlar

Popular Posts

Nobahari

Ben, Kirke

Ahlat Ağacı