Türk Dizisi Çekme Rehberi

Eğer bir gün dizi sektörüne adım atmak isterseniz ama nereden başlayacağınızı bilemezseniz çok üzülürüm. Bunun için oturdum sizin için ab'de total'de kahvede evde otelde bile aşırı çok izlenecek bir dizi çekme rehberi yazmaya karar verdim.

Daha önce bu konuda kesinlikle çalışmalar yapılmıştır ama benim kadar iyisini yapan olmamıştır. Senede 265362374 dizi izleyen, ilk bölümden tüm senaryoyu çözebilen, bazen derin sessizliklerden sonra karakterle beraber repliği birebir söyleyebilen ben Meri Ustaa ben büyüğüm. 
Yani en iyisini ben yazarım. 

1- Orijinal Hikaye Yalanı

Çok net söyleyeceğim orijinal hikaye hiç önemli değil. Fii tarihinden beri zengin kız fakir oğlan hikayesinin içler dışlar çarpımı ile ekmek yiyen bir sektörden bahsediyoruz. "Topu topu 7 nota var kaç ayrı beste yapılabilir ki ? " diyen büyük düşünür Serdar Ortaç gibi düşünen senarist bireyler asla orijinal hikaye peşine düşmezler. Bazıları yapabiliyor evet. Harika hikayeler de izledik ama konumuz o değil sevgili okur. Konumuz çok aşırı izlenecek Türk Dizisini çekmek. 

2- Mekan 

Halkımız genelde tek mekanda balık istifi yaşayan aileleri pek seviyor. Bu yüzden bir kamyon insan sığdırabileceğiniz yerler seçin. Konak, Yalı, Köşk, Hapishane, Tımarhane vb. Yok benimkiler bir binaya sığmaz diyorsanız köy veya mahalle dizisi çekebilirsiniz. Formül şu ufak alana çok insan sığdırmaca. 
Eğer diziyi başka bir ilde çekmeyi planlıyorsanız hiç boşuna zahmete girmeyin. Bütün diziler dönüp dolaşıp İstanbul'a geliyor zaten. İstanbul'un dışında kırsal alana benzeyen ufak bir bölüm kalmıştır orada çekin köy dizinizi. Paranız cebinizde kalmış olur. 

3- Şive 

Şive konusunda yazılmamış bir kuraldır fakat herkes bilir ki komedi dizisi çekeceksen Ege ve Karadeniz şivesi dram çekeceksen Doğu şivesi kullanacaksın. 
Şiveye hakim bir adet oyuncu yeterlidir. Tüm kadro şiveyi beceremese de olur. Hatta yan rollere direkt o çevrenin insanlarını koyup doğallık yakalabilirsiniz. 


4- İlişki Ağı 

Geldik en mühim konuya. İlişkiler ağı ne kadar karışıksa dizi o derece tutar. Çünkü izleyici " Ulan bu kimdi ?" diye çözemedikçe meraklanır. "Bir sonraki bölün kesin çözeceğim" diye diye devam eder. Bir de öyle yavan çekirdek aile olayına falan sakın girmeyin. Sıkar. Ne gelebilir bi çekirdek ailenin başına ? Doğalgaz faturasına mı ağlarlar ? Ne olabilir yani.Bonnboş işlere girmeyin. Ne kadar büyük aile o kadar çok entrika ihtiras ihanet demek. "Akraba mı akbaba mı" sözünü bir kenara yazın. Senaryonun bi yerine sokarsınız. 
Aşk beşgenleri, yasak aşk, kaynana şiddeti, garımeşru çocuk konularını homojen olarak dağıtırsanız o gemi yürür. 

5- Gelir Dengesizliği
Şimdi ailemizi oluşturduk mekanı seçtik şiveyi kullandık. Yetti mi ? Hayır. Ailemiz ya açlıktan öleyazacak kadar fakir ya da ayakkabıdan şampanya içecek kadar zengin olmalı. Ama bu da yetmiyor. Ailemizin kızına veya oğluna önceleri kötü davranacak sonraları köpek gibi aşık olacak bir adet ailemizin gelirinin tam tersi gelire sahip esas oğlana/kıza ihtiyacımız var.
Zengin tarafın oğlanları vücut geliştirme salonlarında kilitli tutulmuş da yanlışlıkla doğa salınmışcasına kaslı kızlar ise sarışın mavi gözlü olmalıdır. 
Fakir tarafın erkekleri ise hayatın bütün yükü omuzlarına yüklendiğinden kendiliğinden kas yaparlar. O da kaslı ve olabildiğince yakışıklı olmalıdır.
Fakir kızın önceleri çirkin, daha sonra açılıp saçılacak makyajla Tanrı'ya şirk koşacak bir kız olması en mühim nokta.

6- Müzik 
Açıkcası pek fazla seçeneğiniz yok. Kıraç, Toygar Işıklı ve Kalan Müzik üçgeninde kalacak üçünden birini seçmek durumunda kalacaksınız. Son dönem dizilerde çok fazla türkü kullanılıyor fark etmişsinizdir. Bu Kalan Müzik etkisidir. Ben bir türkü bağımlısı olarak durumdan hoşnutum ne yalan söyleyeyim. 
Ama tercih sizin. 

Evet 6 adımda dizimizi nasıl çekeceğimizi öğrendik. Bundan sonrası size kalmış. Bol reytingli diziler dilerim.





Yorumlar

Popular Posts

Nobahari

Ben, Kirke

Ahlat Ağacı